6 Şubat depremleri: İsias Oteli davası 16 Temmuz’a ertelendi

Kahramanmaraş merkezli Depremlerde Grand İsias Oteli’nin Yıkılmasıyla İlgili İkinci Dava Açıldı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde Adıyaman’daki Grand İsias Otel’in yıkılması sonucu, aralarında Kuzey Kıbrıslı öğrenciler ve tur rehberlerinin de bulunduğu 72 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Otelin yıkılmasına ilişkin kamu görevlileri yönünden ikinci dava da açıldı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, otel binasının yapıldığı dönem Adıyaman Belediyesi Yapı Kontrol Biriminde görevli Mehmet Salih Alkayış, Bilal Balcı, Abdurrahman Karaaslan, Yusuf Gül, Fazlı Karakuş ve dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan dava açtı.

Kamu görevlisi sanıklar bugün Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

Duruşma öncesi açıklama yapan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, “Bu davada yalnızca müteahhitler değil, devlet adına görev yapan her sorumlu da olası kastla yargılanmalı ve cezasını almalıdır. Çünkü adaletin terazisi, yalnız güçlüleri değil, görevini yapmayanları da tartmalıdır” dedi.

Sanık Osman Bulut, 1994’te Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığını ve tarih öğretmeni olduğunu belirterek, “Teknik konuları bilmem mümkün değildir. Müdürlüklerden sıralı gelen evrakları ‘görüldü’ mahiyetinde onaylıyordum” dedi. 1995 ile 2004 arasında Adıyaman Belediyesinde görev yaptığını ifade eden sanık ruhsat büro şefi Bilal Balcı, “Bizim ruhsatını verdiğimiz izinle binanın son hali arasında hiçbir benzerlik kalmamıştır” dedi.


Çöken İsias otelinde sporcu çocuklar da can verdi. Fotoğraf: ANKA

“Katilsiniz, hapislerde çürüyün”

Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlerini talep etti. Sanıkların savunmalarının ardından müştekilerin beyanlarının alınmasına geçildi. Kızı Sahil’i kaybeden Esra Özberkman, sanıkların savunmalarına, “Biz bu kadar yolu tiyatro izlemek için gelmedik” diye tepki gösterdi. Kızı Perihan’ı kaybeden Mehmet Çetiner ise binanın otele çevrilme sürecine atıf yaparak, “Burada oturan sanıkların hepsi suçlu. Belki o imzalar atılmasaydı kızım hâlâ yaşıyor olacaktı. Keşke o imzaları atmasalardı” dedi.

Depremde oğlu Aras’ı kaybeden Murat Aktuğralı da sanıklara “Evlerine gittiklerinde çocuklarının yüzüne nasıl bakıyorlar” diye sordu. Depremde kızı Selin’i kaybeden Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, “Bugün buradaki basiretsiz insanlar çocuklarımızı öldürdüler. Attıkları her imza ile bu adaletsizliğe göz yumdular. Katilsiniz, hapislerde çürüyün. Tek bir gün mutlu olmayın, çocuklarımızı çaldınız” diye konuştu.


İsias otelinin bulunduğu alan. Fotoğraf: Mirjam Schmitt/dpa

Müşteki avukatları, sanıkların tutuklanmasını ve “olası kastla öldürme” suçundan yargılanmalarını talep ederek, “Burada sadece bir otel yıkılmamıştır. Yıllarca gelen ihmal zincirleri sonunda göz göre göre otel yıkılmıştır. Burada ilk ruhsat alınınca statik hesabı yapan iki ruhsat alınınca statik hesap yapmamıştır. TCK 85/2 ‘bilinçli taksir’ değil TCK 21/2 ye göre ‘olası kast’ ile yargılanmalıdır. Olası kast ile ceza alsalar bile canlar geri gelmeyecektir. Öte yandan sanıkların tutuklanmasını da istiyoruz” dedi.

Mahkemeden ara karar

Mahkemenin ara kararında, kamu görevlileri hakkında 9 Eylül Üniversitesi’nden bilirkişi raporu alınmasına ve sanıkların tutuksuz yargılanmasına hükmedildi. Ayrıca, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana dava ile birleştirme talebi, istinaf sürecinin devam etmesi gerekçesiyle reddedildi. Bir sonraki duruşma 16 Temmuz tarihine ertelendi.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ve aileler, Adıyaman Adliyesi önünde açıklama yaptı. Esendağlı, “Sanıklar hakkındaki adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı devam edecek” bilgisini paylaştı.

ANKA/TY

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl erişebilirim?

Related Posts

CHP’den kayyumlara dikkat çeken video: ‘Bu operasyonun adı seçim öncesi iletişim kuşatması’

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in sosyal medya hesabından paylaşılan dikkat çeken videoda kayyum atanan şirketlere işaret edildi. Bu şirketlerin Türkiye’nin dört bir yanındaki billboardları yöneten firmalar olduğu belirtilen videoda “Bu operasyonun adı seçim öncesi iletişim kuşatması” dendi.

Havalar ne zaman ısınacak? İşte Meteoroloji’den en son tahminler

Yurt genelinde yağışlı hava etkisini sürdürmeye devam edecek. Vatandaşlar ikamet ettikleri şehirlerde hava durumunun nasıl seyredeceğini merak ediyor. Peki, havalar ne zaman ısınacak?

İstanbul depremi: On binlerce kişi cami ve okullarda kalıyor

İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul’da depremlerin ardından barınma talebinde bulunan 101 bin kişinin cami, okul, yurt ve sosyal tesislere yerleştirildiğini açıkladı.

Ankara’da sağanak ve dolu etkili oldu

Ankara’da sağanak ve dolu etkili olurken, caddeler ve sokaklar beyaza büründü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem günlük siyasete alet edilemez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’u sarsan 6,2’lik depremde can kaybı yaşanmamasının en büyük teselli kaynağı olduğunu söyledi. Erdoğan, deprem gibi herkesi etkileyen konuların günlük siyasetin polemiklerine alet edilmesini tasvip etmediğini de vurguladı.

TBMM’de 23 Nisan resepsiyonu düzenlendi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclisin açılışının 105. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla resepsiyon verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir