Rüyalar o hastalığın habercisi olabilir! Yapay Zeka ile yeni tanı yöntemi

Yapay Zeka ile Yeni Uyku Bozukluğu Teşhis Yöntemi Geliştirildi

Mount Sinai Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada, Dr. Emmanuel During önderliğindeki ekip, uyku bozukluklarının teşhisinde yapay zeka destekli bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma, uyku sırasında kaydedilen videolardaki hareketleri analiz ederek REM uykusu davranış bozukluğunu teşhis etmede %92 doğruluk oranına sahip.

REM uykusu davranış bozukluğu (RBD) genellikle diğer uyku bozukluklarıyla karıştırılabilmektedir. Hastalar, rüyalarını konuşma, gülme, bağırma veya yatakta hareket etme gibi belirtilerle gösterirler. Kesin bir teşhis için ileri düzey video-polysomnografi testi gereklidir.

Araştırmada, 170 hasta üzerinde yapılan 2D kamera ile yapılan uyku testleri sonucunda, algoritmanın REM uykusu sırasında kaydedilen hareketleri analiz ederek RBD teşhisi koymada etkili olduğu gözlemlendi. Bu durum, RBD’nin demans ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların erken belirtisi olabileceğini düşündürmektedir.

Birleşik Krallık’ta 153 bin Parkinson hastası ve 944 bin demans hastası bulunmaktadır. Demansın yıllık ekonomik maliyeti 42 milyar sterlin tahmin edilirken, bu rakamın önümüzdeki 15 yılda 90 milyar sterline ulaşması beklenmektedir. Bu nedenle, bu tür hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok dada fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Hatalı saklama şeklinden kaçının: İlaçları buzdolabında depolamayın !

Atatürk Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Cansağlığı Vakfı tarafından Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde akılcı ilaç kullanımı hakkında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Aylin Aydın, “İlaçlar evde kullanılmadığı sürece depo ediliyor, istifleniyor. Özellikle buzdolabının kapağında. Bu çok yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.