Rüyalar o hastalığın habercisi olabilir! Yapay Zeka ile yeni tanı yöntemi

Yapay Zeka ile Yeni Uyku Bozukluğu Teşhis Yöntemi Geliştirildi

Mount Sinai Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmada, Dr. Emmanuel During önderliğindeki ekip, uyku bozukluklarının teşhisinde yapay zeka destekli bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma, uyku sırasında kaydedilen videolardaki hareketleri analiz ederek REM uykusu davranış bozukluğunu teşhis etmede %92 doğruluk oranına sahip.

REM uykusu davranış bozukluğu (RBD) genellikle diğer uyku bozukluklarıyla karıştırılabilmektedir. Hastalar, rüyalarını konuşma, gülme, bağırma veya yatakta hareket etme gibi belirtilerle gösterirler. Kesin bir teşhis için ileri düzey video-polysomnografi testi gereklidir.

Araştırmada, 170 hasta üzerinde yapılan 2D kamera ile yapılan uyku testleri sonucunda, algoritmanın REM uykusu sırasında kaydedilen hareketleri analiz ederek RBD teşhisi koymada etkili olduğu gözlemlendi. Bu durum, RBD’nin demans ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların erken belirtisi olabileceğini düşündürmektedir.

Birleşik Krallık’ta 153 bin Parkinson hastası ve 944 bin demans hastası bulunmaktadır. Demansın yıllık ekonomik maliyeti 42 milyar sterlin tahmin edilirken, bu rakamın önümüzdeki 15 yılda 90 milyar sterline ulaşması beklenmektedir. Bu nedenle, bu tür hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Hatalı saklama şeklinden kaçının: İlaçları buzdolabında depolamayın !

Atatürk Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Cansağlığı Vakfı tarafından Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde akılcı ilaç kullanımı hakkında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Aylin Aydın, “İlaçlar evde kullanılmadığı sürece depo ediliyor, istifleniyor. Özellikle buzdolabının kapağında. Bu çok yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir