Tanju Özcan’ı sordular

“`html

İsmail Saymaz

Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’deki trajik yangında 79 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle yürütülen soruşturmada tutuklu sayısı 19’a ulaştı.

Dün, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdürü Vekili Kenan Coşkun ve 16 Aralık tarihli raporda oteldeki eksiklikleri tespit eden itfaiye amiri İrfan Acar da tutuklandı.

Coşkun, “Başkan ve başkan yardımcısının Grand Kartal Otel’in yangın güvenliğiyle ilgili denetim talebinin geri alınması konusunda herhangi bir talimatı olmadı. Konuyla ilgili onlarla bir görüşmem yok” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Belediye yetkililerinin tutuklanma gerekçeleri arasında ‘suçun toplumda yarattığı huzursuzluk’ yer alıyor.

Öte yandan, oteli 15 Aralık’ta denetleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri tarafından yangınla ilgili hiçbir olumsuz tespit yapılmadığı ortaya çıkarken, bu konuda herhangi bir işlem yapılmamış olması dikkat çekiyor.

‘DİLEKÇE BENİM DE DİKKATİMİ ÇEKTİ’

Gülener, ifadesinde itfaiyenin kendisine bağlı olduğunu vurgulayarak, yangın güvenliğiyle ilgili gelen dilekçelerin gerekli birimlere sevk edildiğini belirtti. Gülener şöyle devam etti:

“Dilekçe benim bilgim dışında ilgili birimlere iletilir. Denetimler sonrasında da bilgim olmaz. Ancak belediyenin sistemine düştüğünde takibini yapabilirim.”

Gülener, Grand Kartal Oteli’nin yangın uygunluk raporu için 12 Aralık’ta başvuruda bulunduğunu, 16 Aralık’ta sekiz eksikliğin bildirildiğini ve ardından 24 Aralık’ta başka bir dilekçe ile başvurusunun geri çekildiğini hatırlattı.

Gülener, “İtfaiyenin yazışması bana gelene kadar durumdan haberdar olamadım. Ancak geri çekme dilekçesi dikkatimi çektiği için itfaiye müdürüne sordum. ‘İtfaiye raporu için başvurmuşlardı, ikinci bir dilekçe ile taleplerini geri çekiyorlar’ dediler” şeklinde ifade etti.

Gülener, Gazella Oteli Müdürü Ahmet Demir ile bu konu üzerinde bir görüşme gerçekleştirdiğini kabul ederek, “Bir dökümanı var mıydı bilmiyorum. Başvurular rutin bir işlemdir” dedi.

Başkanın talimatı olmadı

Coşkun, sekiz eksikliğin mevcut olduğunu, bunları denetime giden itfaiye amirinden öğrendiğini söyledi. Ayrıca, “Süreyi bildiğim için ikinci denetimde gerekeni yapmasını söyledim” ifadelerini kullandı.

Coşkun, Başkan Tanju Özcan ve Yardımcısı Gülener’den herhangi bir talimat almadığını belirterek, “Yangın güvenliği denetim talebinin geri alınması konusunda onlardan hiçbir talimatım olmadı” dedi.

Olayla ilgili olarak Gülener ve Coşkun’un bilinçli taksirle ölüme sebep olmaktan tutuklandıkları belirtildi. Eksiklikleri bildiği halde ilgili birimlere iletmedikleri iddia ediliyor.

Kararda, taksirle işlenen suçların görev suçu sayılmadığı ve toplumsal huzursuzluk yarattığı vurgulandı.

Bilirkişi raporu cevabı

Özgür Özel’in bahsettiği, korsan olduğu iddia edilen bilirkişi raporu için ise “Şu anda şüphelilerin kusur durumları hakkında herhangi bir rapor mevcut değildir; bilirkişi incelemesi devam etmektedir” deniyor.

Gülener ve Coşkun’un rüşvet alıp almadıklarının araştırıldığı, evlerinde para arandığı belirtiliyor ama aramalarda bir miktar paraya ulaşılamadığı ifade ediliyor.

Bakanlık iki eksiklik tespit etti, yangın riskini göremedi

Grand Kartal Oteli’nin sahibi Halit Ergül, Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’nde verdiği ifadede, otelin son denetiminin 15 Aralık’ta Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını belirtirken, “Yangına karşı gerekli tüm önlemler alındı. Denetimde sadece engelli odalarının kapılarıyla ilgili eksiklikler belirlendi, yangına dair bir tespit yapılmadı” dedi.

Otelin 1998 yılında inşa edildiğini hatırlatan Ergül, o dönemde yangın sprinkler sisteminin zorunlu olmadığını, sonraki denetimlerde bu konuda kendilerine hiçbir şey söylenmediğini ifade etti. “Otelin alarm sistemi mevcuttu, fakat yangının başlangıcında hasar gördüğü için çalışmamış olabilir. Duman dedektörleri devreye girmiştir” şeklinde ekleme yaptı.

12 Aralık’ta yangın uygunluk raporu için belediyeye başvuru yapıldığı ve sonrası için itfaiye tarafından sekiz eksikliğin saptandığı kaydedildi.

Ergül, “Otelin yanında bulunan bir alan için talep olmuş olabilir, ama otelin tamamı için böyle bir başvurumuz yoktu” dedi.

ALTI KONTROLÖR 6.5 SAAT DENETLEDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen altı kontrolör, 15 Aralık’ta 6.5 saat boyunca otelde denetim gerçekleştirdi. Yetkililer denetimin iki yılda bir zorunlu olduğunu vurguladı.

15 Aralık’taki denetim sırasında yangına dair bir olumsuz tespit yapılmazken, belediye 16 Aralık’ta sekiz eksiklik tespit etti. Bu durum, iki kurum arasında çelişki yaratıyor.

Avukat Ferit Atalay: Yetki bakanlıkta

Grand Kartal Oteli’nin sahibi Halit Ergül’ün hukuki temsilcisi, eski Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay oldu. Atalay, konuyla ilgili “Otelin bulunduğu yer Bolu’ya 40 kilometre mesafede ve yetki tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aittir. Burada belediyenin rolü yoktur. Yangın önlemlerinin alındığına dair belgeler sadece belediyeden alınabilir.” ifadelerini kullandı.

“`

Related Posts

Rapçi Sansar Salvo serbest bırakıldı!

Rapçi Sansar Salvo adıyla tanınan Ekincan Arslan, babasına şiddet uyguladığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Hakkındaki davada serbest bırakıldı.

Hindistan ve Pakistan ordularına silah sağlayan şirketler borsada yükseliyor

Hindistan ordusu dün akşam Pakistan topraklarındaki 9 “terör hedefini” vurarak Sindoor Operasyonu’nun başlattığını duyurdu. Pakistan, bu saldırılarda 6 konumda en az 8 kişinin öldüğünü 35 kişinin de yaralandığını duyurdu. Pakistan, “savaş eylemi …

Rümeysa Öztürk davasında yeni gelişme! Hükümet gözaltına gerekçe sunamadı

ABD’de Filistin’i desteklediği gerekçesiyle gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün İkinci Temyiz Dairesi görülen davasında karar çıkmadı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Esha Bhandari, “Hükümet, Temyiz Mahkemesi …

Saldırgan arşivdeki sokak röportajında çıktı: Derin devleti savundu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun 5 yıl önce verdiği sokak röportajında açıkça Derin devleti ve Sedat Peker’i savunduğu ortaya çıktı. Tengioğlu yapılan röportajda “Sedat Peker dese ki ‘canlı bomba ol’, olmazsam şerefsizim.” ifadelerini kullandı. Tengioğlu aynı zamanda Hrant Dink caniyeti azmettiricisi Yasin Hayal ile beraber hapis yattığını da ifade etti.

Bir havayolu daha İsrail’e uçuşlarını askıya aldı

Polonya’nın kamu yayıncısı TVP World’ün haberine göre, Lufthansa, Delta, British Airways ve Air India gibi diğer büyük hava yolu şirketleriyle birlikte LOT da Tel Aviv’e uçuşları askıya alan firmalar arasına girdi. HUSİLER HAVALİMANI’NI VURMUŞTU …

Uşakov: 9 Mayıs Zafer Günü’nde 29 yabancı liderin Moskova’ya gelmesini bekliyoruz

Nazilere karşı kazanılan Zafer’in 80. yıldönümü için hazırlıklarda sona yaklaşılırken Kremlin’den bu özel güne katılacak liderlere dair açıklama geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir