Kalp masajını herkes yapamaz!

Kardiyoloji Uzmanından Kalp Krizi İle İlgili İlk Müdahale Tavsiyeleri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, 14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda kalp krizi geçiren kişilere yapılan ilk müdahaleler hakkında önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi anında alınması gereken en hayati adımın 112 acil hattını aramak olduğunu vurgulayarak, uzman olmayan kişilerin müdahale etmemesi gerektiğini belirtti. Bilinçsizce yapılan kalp masajının kalbi durdurabileceğini söyleyen Baltalı, kalp krizi geçiren kişinin sırt üstü yatırılması ve hareket ettirilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kişinin nefes almasını engelleyen mekanik sorunların kontrol edilmesinin yeterli olacağını da ekledi.

Acil Durumlarda Hemen Ambulans Çağrılmalı

Prof. Dr. Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişiye yapılacak ilk müdahalenin önemine dikkat çekerek, “Kişi istirahat etmeli ve en önemlisi 112 acil ambulansı aramalıdır. Müdahaleyi uzman kişilerin yapması gerekmektedir. Kişi sırt üstü yatırılmalı ve hareket ettirilmemelidir. Ambulansın gelmesi beklenmelidir.” dedi.

Müdahalede Nefes Almayı Engelleyen Durumlar Önemli

Uzmanlar tarafından hızlı bir şekilde müdahalenin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Baltalı, “Kişinin nefes alıp almadığı ve kalbinin atıp atmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Ağızın açık tutulması ve nefes almayı engelleyecek durumların giderilmesi önemlidir. Uzman olmayan kişilerin müdahalesi zararlı olabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Kalp masajının doğru bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Baltalı, bu müdahalenin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, kişilerin kalp krizi geçiren birine müdahale etmeden önce ambulansın çağrılmasını ve uzmanların kontrol etmesini önerdi.

Kalp Krizi Geçirenlerin Durumu Uzmanlar Tarafından Anlaşılmalı

Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizi geçiren bir kişinin durumunun uzmanlar tarafından anlaşılması gerektiğini belirterek, bu tür acil durumlarda sağlık personeli dışında kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, araç kullanırken kalp krizi geçirenlerin acil servisi araması ve yardım istemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok dada fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Hatalı saklama şeklinden kaçının: İlaçları buzdolabında depolamayın !

Atatürk Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Cansağlığı Vakfı tarafından Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde akılcı ilaç kullanımı hakkında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Aylin Aydın, “İlaçlar evde kullanılmadığı sürece depo ediliyor, istifleniyor. Özellikle buzdolabının kapağında. Bu çok yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.