Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Türk Vatandaşları için Schengen Vizesi İçin Kapasite Artırma Çağrısı

Schegen Vizesi Sorunları

Schegen vizesi alma sürecinde yaşanan zorluklar devam ederken, Avrupa Parlamentosu, üye ülkelere “kapasite artırma” çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle yapılan ikili görüşmelerin vize sorununu çözmeye yönelik olumlu etkisi henüz hissedilmedi.

AB Komisyonu’nun yıllık ülke raporunu temel alarak hazırlanan Türkiye Raporu’nda, Schengen vizesi başvurularındaki artış ve sistemin kötüye kullanılması endişesi ele alındı.

Schegen Vizesi İstatistikleri

Verilere göre, 2022’de Türkiye’den Schengen vizesi için 778 bin 409 başvuru yapıldı ve bunlardan 645 bin 842 başvuruya olumlu yanıt verildi. Ret oranı %15.7 olarak açıklandı.

Geçtiğimiz yıla göre, 2023’te Türkiye’den yapılan vize başvuru sayısında artış yaşandı ve 1 milyon 55 bin 885 başvuru gerçekleşti. Bu başvurulardan 867 bin 646’sına olumlu yanıt verilirken, ret oranı %16.1 olarak belirtildi.

AB’den Türkiye’ye İltica Başvuruları

BBC Türkçe’ye konuşan bir AB yetkilisi, 2023’te Schengen vizesi alarak yasal yollarla giriş yaptıktan sonra iltica başvurusunda bulunan 103 bin Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. Ayrıca, Schengen Bölgesi’ne giriş çıkış yapmayan Türk vatandaşlarının sayısının önemli olduğu vurgulandı.

  • AB Sığınma Kurallarındaki Sertleşme

Schegen vizesi konusundaki sıkıntılar medyada geniş yer bulurken, bazı ülkelerin Türk vatandaşlarına vize uygulamaları tartışma konusu oldu. Ancak AB Türkiye Delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, Schengen konsolosluklarının rekor sayıda vize başvurusunu işleme aldığı belirtildi.

Vize Muafiyeti ve Beklentiler

Avrupa Parlamentosu, vize kolaylığı tedbirlerini destekleyerek özellikle ticari ve eğitim alanlarındaki faaliyetlere odaklanmayı amaçlıyor. Ancak, vize muafiyeti konusunda Türkiye’den ilerleme kaydedilmediği ve belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

  • Vize Muafiyeti için Gereken Kriterler

Türkiye’nin vize muafiyeti için yerine getirmesi gereken 72 kriterden son altı kriter henüz karşılanmadı. Bunlar arasında terörle mücadele yasasında değişiklik yapılması, Europol ile işbirliği anlaşması imzalanması gibi konular yer alıyor.

Demokratik İlkeler

Belgede, Türkiye ile AB arasındaki demokratik ilkelerin tartışılmasının önemine vurgu yapılırken, katılım sürecinde sabırlı olunması gerektiği ve ilerleme kaydedilmesi gerektiği belirtiliyor.

Related Posts

Saldırgan arşivdeki sokak röportajında çıktı: Derin devleti savundu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun 5 yıl önce verdiği sokak röportajında açıkça Derin devleti ve Sedat Peker’i savunduğu ortaya çıktı. Tengioğlu yapılan röportajda “Sedat Peker dese ki ‘canlı bomba ol’, olmazsam şerefsizim.” ifadelerini kullandı. Tengioğlu aynı zamanda Hrant Dink caniyeti azmettiricisi Yasin Hayal ile beraber hapis yattığını da ifade etti.

Bir havayolu daha İsrail’e uçuşlarını askıya aldı

Polonya’nın kamu yayıncısı TVP World’ün haberine göre, Lufthansa, Delta, British Airways ve Air India gibi diğer büyük hava yolu şirketleriyle birlikte LOT da Tel Aviv’e uçuşları askıya alan firmalar arasına girdi. HUSİLER HAVALİMANI’NI VURMUŞTU …

Uşakov: 9 Mayıs Zafer Günü’nde 29 yabancı liderin Moskova’ya gelmesini bekliyoruz

Nazilere karşı kazanılan Zafer’in 80. yıldönümü için hazırlıklarda sona yaklaşılırken Kremlin’den bu özel güne katılacak liderlere dair açıklama geldi.

Saat verildi: Erdoğan, Devlet Bahçeli’yi ziyaret edecek

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 18.00’de MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaret edecek.

Rusya’da saldırı alarmı: Hava trafiği kapatıldı

Ukrayna ordusunun Rusya’nın başkenti Moskova’yı insansız hava araçları (İHA) ile hedef alması sonucu 4 havalimanı saatlerce kapalı kaldı. Rusya ordusu ise Ukrayna’nın Odessa ve Harkov bölgelerini vurdu, 1 kişi hayatını kaybetti.

CHP’li Başarır: İnfaz indirimi Meclis’te tartışılmalı, Saray’dan gelmemeli

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, infaz yasasında değişiklik planına karşı çıkarak, düzenlemenin Meclis’te tartışılması gerektiğini söyledi. “Toplumu rencide edecek, vicdanları rahatsız edecek bir düzenleme olmamalı” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir