TTB’den kenevir düzenlemesine ilişkin uyarı: Tıbbi kullanımlar dışında piyasaya açılmamalı!

Türk Tabipleri Birliği: Kenevirin Serbestleştirilmesi Sağlık Açısından Risk Taşıyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen torba yasa teklifinde yer alan “kenevir” maddesi hakkında kamuyuna bilgi notu yayımlayarak uyardı. TTB, kenevirin sadece tıbbi kullanımının güvenli olduğunu, bireysel veya kozmetik amaçlarla serbest hale getirilmesinin ciddi riskler içerdiğini vurguladı.

TTB Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından hazırlanan bildiride, kenevirin psikoaktif etkileri ve özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkileri vurgulandı. Bilgi notunda şu başlıklar ön plana çıktı:

  • “Kenevir karmaşık ve riskli bir bitkidir”

TTB, kenevirin dünya genelinde en çok kullanılan yasa dışı uyuşturucu olduğunu belirterek, içerdiği yaklaşık 400 kimyasal madde arasında özellikle sinir sistemi üzerinde zıt etkilere sahip delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) ve kannabidiol (CBD) bileşiklerine dikkat çekti. Uzun süreli ve yüksek dozda kullanımın psikozlara neden olabileceği uyarısında bulundu.

  • “Tıbbi kullanımı sınırlı, etkileri net değil”

Bazı ülkelerde belirli hastalıklar için tıbbi amaçla kullanılan kenevirin etkinlik ve güvenilirlik açısından yetersiz verilere sahip olduğu belirtildi. Tıbbi kullanıma bağlı olarak baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, öfori ve sersemlik gibi yan etkilerin bildirildiği ifade edildi.

  • “Tıbbi olmayan kullanımlar sağlık sorunlarına yol açıyor”

TTB, esrarın tıbbi olmayan amaçlarla sigara, e-sigara, nargile gibi çeşitli yöntemlerle de kullanıldığını belirterek; kısa vadede bilinç bozuklukları, halüsinasyon ve kusma gibi olumsuz etkileri uzun vadede ise bağımlılık, psikoz, depresyon ve kalp rahatsızlıkları gibi sonuçları doğurabileceğini bildirdi. Ayrıca esrar kullananların trafik kazalarına karışma oranlarının yüksek olduğu belirtildi.

  • “Yasa hazırlanırken tarafların görüşü alınmalı”

TTB, düzenlemenin ilgili tarafların ve bilimsel verilerin katılımıyla hazırlanması gerektiğini ve sağlık ve tarım bakanlıkları ile meslek örgütlerinin görüşlerinin alınmasının önemine vurgu yaptı.

  • “Mevcut yasa teklifinden çıkarılmalı”

TTB’nin açıklamasının sonunda, “Kenevirin tıbbi sınırlı kullanımı dışında kişisel kullanıma izin veren bir kenevir piyasasının oluşturulmaması gerektiğini ve yasa teklifinden çıkarılması gerektiğini” belirtti.

Related Posts

Mor besinlerin farkı

Antosiyanin; bitkilere mavi, mor ve kırmızı renkleri veren doğal pigmenttir. Bu sayede meyve sebzeler çok güçlü antioksidanlara dönüşür. Kalpten, kan basıncını düşürmeye ve kanser riskini azaltmaya kadar birçok faydası olan bu yiyecekler günlük beslenmeye eklenmelidir.

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.