AB, İsrail İle Gazze Şeridi’ne İnsanî Yardımların Genişletilmesi Konusunda Anlaşma Sağladı
Avrupa Birliği (AB), Gazze Şeridi’ne insanî yardımların genişletilmesi konusunda İsrail ile anlaşmaya vardığını duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, yapılan anlaşma ile Gazze Şeridi’ne sınır geçiş noktalarının açılacağını, kamyonlar aracılığıyla bölgeye gönderilen yardım ve gıda malzemelerinin artırılacağını, hayati öneme sahip altyapının onarılacağını ve insanî yardım çalışanlarının daha iyi korunacağını belirtti.
Kallas, alınan önlemlerin yakın zamanda hayata geçirileceğini, yardımların doğrudan halka ulaştırılacağını ve Hamas’a geçmesinin engelleneceğini vurguladı. AB yetkilisi, “İsrail’in üzerine düşen tüm önlemleri hayata geçireceğine güveniyoruz” ifadelerini kullandı. İsrail tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Anlaşma kapsamında sahil şeridindeki sınır geçiş noktalarının artırılacağı, Ürdün ve Mısır’dan yardım geçiş güzergâhlarının yeniden açılacağı ve halka fırın ve seyyar mutfaklardan yardım dağıtımının sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, yardım kuruluşlarına yakıt sevkiyatının yeniden başlatılması, yardım çalışanlarının korunması, elektrik şebekesi ve su arıtma tesislerinin tamiratının yapılması gibi altyapı çalışmalarının gerçekleştirileceği ifade edildi. Anlaşma ayrıca yardımların Hamas’a ulaşmasının engellenmesini de garanti altına alıyor.
AB, İsrail Üzerindeki Baskıyı Artırmıştı
AB Dış İlişkiler Servisi’nin, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki uygulamalarının AB’nin ikili iş birliği ilkelerini ihlal ettiğine dair raporu sonrasında AB ülkeleri, İsrail hükümeti üzerindeki baskıyı artırmıştı. Bazı üye ülkeler, İsrail ile yürürlükteki Ortaklık Anlaşmasının askıya alınmasını talep etmişti.
Gazze Şeridi’ne yapılan yardımlar, Mayıs ayında İsrail destekli Gazze İnsanî Yardım Vakfı’nın (GHF) kontrolüne geçmişti. Ancak, kuruma bağlı dağıtım merkezlerinde yaşanan kargaşa ve şiddet olayları gündemde kalmıştı. BM verilerine göre GHF dağıtım merkezleri etrafında çıkan olaylarda şimdiye kadar 500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. BM ve diğer büyük uluslararası yardım kuruluşları, GHF ile temel insanî yardım ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle iş birliği yapmama kararı almıştı.