AB’de yapay zeka yasakları yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği’nde (AB), yapay zeka sistemlerinin, sosyal puanlama, bireylerin profillerine göre suç eğilimlerini tespit etme, duygu tanımlama, davranış analiz etme, bireyleri biyometrik verilere göre kategorize etme gibi çeşitli alanlarda kullanımı yasaklandı. AB’nin, yapay zeka kullanımına aşamalı olarak katı kurallar getiren yasasının yasaklı yapay zeka kullanımlarına ilişkin hükümleri bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

AA’nın aktardığına göre bu çerçevede sosyal puanlama yapan, iş yeri ve eğitim kurumlarında duyguları belirleyen, internet veya kameralardan elde edilen yüz görüntülerinden veri tabanı oluşturan, bireylerin özelliklerini kullanarak suç işleme riskine yönelik profilleme yapan, ırk, siyasi görüş, sendika üyeliği, din, inanç, cinsel yaşam gibi verileri kategorize eden biyometrik verileri içeren yapay zeka sistemlerinin kullanımı yasaklandı.

İHLALE YÜKSEK PARA CEZASI

Ayrıca insan davranışını manipüle eden veya insanların zafiyetlerinden yararlanan ve bilinçaltı teknikler kullanan yapay zeka kullanımı yasak kapsamına alındı. Kamuya açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da sadece kolluk kuvvetlerinin istisnai durumlarda erişimiyle sınırlandırıldı.

Böylece, bugünden itibaren yapay zeka geliştiren veya kullanan şirketlerin, sistemlerini risk düzeyi açısından değerlendirmeleri ve yasal gerekliliklere uyması gerekecek. AB yapay zeka yasası kapsamında, kuralların ihlali durumunda söz konusu şirketlere yüksek para cezası kesecek.

AB Yapay Zeka Yasası, 1 Ağustos 2024’te yürürlüğe girmişti. Öte yandan, AB yasasının genel amaçlı yapay zeka modellerine yönelik kuralları ve yükümlülükleri 1 Ağustos 2025’te başlayacak.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

Chaplin’in kayıp klasiği teknolojiyle geri döndü: Artık 4K

Hollywood’un unutulmaz eserlerinden The Gold Rush (Altına Hücum), Charlie Chaplin’in 1925 yılında çektiği orijinal versiyonuyla, tam 99 yıl sonra ilk kez yeniden beyazperdede. Üstelik bu kez 4K çözünürlükte ve bugünün ileri dijital teknolojileriyle restore edilmiş olarak.

Dünya Motosurf Şampiyonası Çeşme’de sona erdi

Türkiye’de ilk kez Çeşme’de gerçekleştirilen Dünya Motosurf Şampiyonası tamamlandı. Altınkum Plajı’nda organize edilen şampiyonaya 17 ülkeden 80 sporcu katıldı.

İnsanlar bitkilere dönüşecek! Yeni araştırma, gıda ihtiyacını ortadan kaldıracak

Bilim insanları, insan vücudunun tıpkı bitkiler gibi fotosentez yapabilmesini mümkün kılacak radikal bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu gelişme, gelecekte gıda tüketimini tamamen ortadan kaldırabilir.

İran – İsrail savaşı nasıl sonuçlanır? Yapay zeka açıkladı

İsrail ve İran arasındaki doğrudan çatışmalar, yıllardır perde arkasında süren siber saldırılar, casus suikastlar ve vekil gruplar üzerinden yürüyen savaşların ardından ilk kez alenen sıcak çatışmaya dönüştü. Bu gelişmelerin ardından yedi gelişmiş yapay zekâ modeli, durumu analiz ederek olası senaryoları ortaya koydu.

Dünyanın en küçük kemanı üretildi… Saç telinden daha ince

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden fizikçiler, mikroskopla bile zor seçilen dünyanın en küçük kemanını ürettiler. Sadece bir toz zerresi büyüklüğündeki bu mikro keman, çıplak gözle görülmüyor ve sadece mikroskop altında incelenebiliyor.