AKP’nin YSK temsilcisinden CHP Kurultayı davası yorumu: YSK’nın kararını mahkeme bozamaz, bozarsa sistem allak bullak olur

Recep Özel: “YSK Kararını Mahkeme Bozamaz”

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Yüksek Seçim Kurulu Kontenjan Temsilcisi Recep Özel, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı davası hakkında, “YSK’nın verdiği kararı asliye ceza mahkemesi ya da ağır ceza mahkemesi bozamaz. Bozmamalı. Böyle bir şey olamaz. Bütün sistem allak bullak olur eğer mahkeme bu kararı bozarsa. Çok çok yanlış olur” ifadelerini kullandı.

CHP’de 4-5 Kasım 2023’te gerçekleşen 38. Olağan Kurultay sonrasında yaşanan tartışmalar, muhalif delegelerin olağanüstü kurultay talebiyle açtığı dava ile yeni bir safhaya ulaştı. Davanın, 30 Haziran pazartesi günü Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek duruşması, sürecin hukuki ve siyasi akıbetini belirleyecek. CHP’nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası bir mutlak butlan kararı sonrasında atacağı adımlar ve CHP’nin mevcut yönetiminin alternatif stratejileri Ankara kulislerinin en sıcak konularından biri haline gelirken, AKP’nin YSK Kontenjan Temsilcisi Recep Özel de konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

“YSK Kararını Mahkeme Bozamaz”

Nefes gazetesine konuşan AKP’li Recep Özel, kurultayın seçim kısmını, mazbatayı düzenleyenin ve onaylayanın YSK olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“YSK’nın verdiği kararı asliye ceza mahkemesi ya da ağır ceza mahkemesi bozamaz. Bozmamalı. Böyle bir şey olamaz. Bütün sistem allak bullak olur eğer mahkeme bu kararı bozarsa. Şu anda asliye hukuk mahkemesi ‘İbra oldu mu, başkanlık divanı oluştu mu?’, bu konularda karar verebilir. Bir usulsüzlük görürse, bunun seçim kısmıyla ilgili herhangi bir karar vermesi çok çok yanlış olur.”

Kurultayın ardından YSK’ya yapılan itirazların sonuçları açısından olumsuz bir değerlendirme olup olmadığı sorusuna karşılık Özel, “Yok, kendi sürecinde itirazlar gelmişti, onlar reddedildi bitti. Ama yeni bir olay çıkar da YSK yeniden değerlendirir mi bilemem ama öyle bir şey şu ana kadar hiç olmadı” hatırlatmasında bulundu.

“Mutlak Butlan Görülmüş Bir Şey Değil”

“Mutlak butlan” kavramını da değerlendiren AKP’li Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hukukçu olarak elbette duyduk, biliyoruz ama siyasi partilerin davalarında, kongrelerinde ‘yok hükmünde kabul edilmesi’ gibi bir karar görülmüş bir şey değil. O kongrenin seçimle ilgili kısımlarında karar verme süreçlerini, itiraz süreçlerini, mazbatanın verilmesi gibi konuları belirleyen seçim kurullarıdır. En son da YSK’dır. Bunların kararlarını ortadan kaldıracak herhangi bir karar olamaz. Sistemin özüne de terstir. Seçim hukuku, seçim mecrası içerisinde Anayasanın 79. maddesine göre YSK yetkili kılınır, herhangi bir mahkemenin yetkisi olamaz.”

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’ndan SÖZCÜ TV’ye destek mektubu

Doğruları öğrendiğiniz SÖZCÜ TV 10 gün boyunca yayın yapamayacak. Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, SÖZCÜ TV’ye özel mesaj gönderdi

ABD, HTŞ’yi yabancı terör örgütleri listesinden çıkardı; karar bugün yürürlüğe giriyor!

ABD, HTŞ’yi yabancı terör örgütleri listesinden çıkardı; karar bugün yürürlüğe giriyor!

SÖZCÜ TV ve Özlem Gürses’e medyanın en prestijli ödülü

TGC’nin Basın Özgürlüğü Ödülleri’ne bu yıl kurum dalında SÖZCÜ TV, Halk TV, Now TV ve Tele 1 ile Özlem Gürses, Onlar TV, Fatih Altaylı, Nevşin Mengü layık görüldü.

Katil İsrail’in Gazze’ye saldırılarında biri bebek 10 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine sabah saatlerinden itibaren düzenlediği saldırılarda aralarında bir bebeğin de olduğu 10 Filistinli yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.

Adıyaman Belediye Başkanı’nın ifadesi tamamlandı

Adıyaman Belediye Başkanı’nın ifadesi tamamlandı. Dün akşam saatlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklanmıştı.

3500 yıllık gizemli kentin sır perdesi aralandı

Peru’nun zengin tarihi, çığır açıcı bir keşifle bir kez daha dünya gündemine oturdu. Andina haber ajansının bildirdiğine göre, Supe Vadisi’nde, Caral arkeolojik sahası içinde, 3500 yıldan daha eski olduğuna inanılan bir antik kent bulundu. Arkeolog …