Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Büyükçekmece’de, İsmailağa Cemaatine ait bir Kuran kursunda çocuklara şiddet uyguladığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından tutuklanan ve hakkında ‘basit yaralama’ suçu üzerinden dava açılan Sedat Ç‘nin ‘kasten yaralama ve eziyet’ suçlarından da yargılanması için suç duyurusunda bulundu. Dernek, davaya müdahillik talebinde bulundu.
İstanbul Büyükçekmece’de İsmailağa cemaatine bağlı olduğu iddia edilen bir Kur’an kursunda, ‘hoca’ olduğu öne sürülen kişinin çocukları öldüresiye dövüldüğüne dair görüntüler sosyal medyada gündem oldu. İsmi Sedat Ç. olduğu belirtilen zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi
Kurstaki çocuklardan birine şiddet uyguladığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından tutuklanan şahıs hakkında Büyükçekme Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ‘basit yaralama suçu’ üzerinden devam edeceğini bildiren dernek, ‘eziyet’ suçunun da işlendiği kanaatinde olduklarını ve bu nedenle suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.
- TIKLAYIN | Büyükçekmece’de bir derneğin Kur’an kursunda hoca olduğu iddia edilen kişi çocukları öldüresiye dövdü!
Konuya ilişkin basın açıklamasında, “Mağdur çocuğa karşı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında eziyet suçunun da işlendiği kanaatindeyiz. Bizler bu sebeplerle, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak olaya ilişkin kasten yaralama ve eziyet suçları kapsamında suç duyurusunda bulunduğumuzu, ilgili ceza dosyasına müdahale talebinde bulunduğumuzu ve sürecin sonuna kadar da takipçisi olacağımızı basının ve kamuoyunun bilgisine sunarız” denildi.
“Mağdur çocuğa eziyet edilmiştir”
İstanbul Büyükçekmece Adliyesi önünde yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Mart ayında kamuoyuna yansıyan ancak mağdur çocuğun 24/02/2023 tarihinde ailesine ihbar ederek yardım çağırısında bulunmasıyla ortaya çıkan hukuka aykırı bir olay için, bizler, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak bugün, burada, İstanbul Büyükçekmece Adliyesi’nde toplanmış bulunuyoruz. Basına da yansıyan görüntülerden görüleceği üzere, mağdur çocuk; yine İstanbul Büyükçekmece’de bulunan ve adı bilinen bir cemaate ait olduğu iddia edilen Kuran kursunda acımasız bir şekilde darp edilmiştir. Mağdur çocuğa eziyet edilmiştir.
O esnada aynı Kuran kursunda bulunan ve haliyle olaylara bire bir tanık olan başkaca bir mağdur çocuk tarafından da yaşananlar kayda alınmıştır. Şiddet mağduru çocuğun ve ailesinin şikayeti üzerine soruşturmaya başlanmıştır. Basına da yansıdığı üzere, olayın savcılığa intikalinden bir gün sonra şüpheli gönderildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanmıştır.
“Eziyet suçu işlendi”
Bu olaya ilişkin Büyükçekme Asliye Ceza Mahkemesi’nde ceza davası açılmıştır. Ancak yargılama yalnızca basit yaralama suçu üzerinden başlatılmıştır. Belirttiğimiz gibi bu olayda yalnızca kasten yaralama suçu değil mağdur çocuğa karşı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında eziyet suçunun da işlendiği kanaatindeyiz.
Bizler bu sebeplerle, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak olaya ilişkin kasten yaralama ve eziyet suçları kapsamında suç duyurusunda bulunduğumuzu, ilgili ceza dosyasına müdahale talebinde bulunduğumuzu ve sürecin sonuna kadar da takipçisi olacağımızı basının ve kamuoyunun bilgisine sunarız.”