Çin-AB gerilimi otomotiv sektörünü vurdu: Avrupa limanlarında bekleyen araçlar, ödeme yapamayan Çinli üretici

Çinli Otomotiv Üreticisinin Avrupa’daki Ödemeleri Durdurması Krize Yol Açtı

Avrupa pazarında yüksek satış rakamlarına ulaşan önde gelen bir Çin otomobil üreticisi, Eski Kıta’daki ortaklarına olan ödemelerini 2 ay boyunca gayri resmi olarak askıya aldı. Ancak, bu kararın gerekçesi konusunda kimse net bir açıklama yapamadı.

Çinli grubun ortakları arasında umutsuzluk yayılmış durumda. Çoğu, Çinlilerle özel ortaklıkları olduğu için başka gelir kaynakları bulma imkanları kısıtlı. Çünkü Çinlilerle çalışmanın iş yoğunluğu diğer markalara hizmet verme şanslarını azaltıyor.

Bu durumun sonucunda, Çinli grubun ödemelerini askıya almasıyla taşımacılık, gümrükleme, lojistik ve araç hazırlama alanlarında faaliyet gösteren şirketler zor durumda kaldı.

Ödemelerini yapmayan Çinli grupla iş yapan şirketler, ayakta kalabilmek için banka kredilerine yönelmek zorunda kaldı. Ancak bu durumun, şirketleri sadece altı ay süreyle ayakta tutacağı öngörülüyor.

Bazı şirketler ise banka kredilerine başvurmak istemiyor ve bu da diğer ortakların işlerini geciktiriyor. Bu durum, Avrupa otomotiv endüstrisinde ekonomik bir domino etkisi yaratıyor. Eğer durum kontrol altına alınmazsa Çinli grupla iş yapan şirketlerin sayısında artış olabilir ve bu, Avrupa ekonomisi için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Piyasa uzmanları, Çinli grubun ödemelerini askıya almasının, Avrupa Komisyonu’nun elektrikli araçlara uyguladığı tarifelerle ilgili bir “cevap” olduğunu düşünüyor. Bu kararın Çin hükümeti tarafından alındığı tahmin ediliyor.

Bazı yöneticiler ise ödeme durdurma kararının, Çin menşeli elektrikli araçların AB’deki satışlarında yaşanan keskin düşüşten kaynaklandığını düşünüyor. Bu nedenle araçların Avrupa limanlarında aylarca beklemesi gerekiyor.

Avrupa Birliği liderliği, Avrupa şirketlerinin bu durum karşısında yaşadığı ekonomik sıkıntıların farkında ve hükümetten destek bekliyor. Ancak durum, krizin hala çözüme kavuşmadığını gösteriyor.

Related Posts

TSKB “Geleceği Ayağa Kaldırmak” başlıklı yeni deprem bölgesi raporunu yayımladı

TSKB “Geleceği Ayağa Kaldırmak” başlıklı yeni deprem bölgesi raporunu yayımladı

Karadağ’ın ticaret açığında rekor

Karadağ İstatistik Ofisi’nin açıkladığı son verilere göre, ülkenin ticaret açığı 2025 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayındaki 276.5 milyon dolardan 330 milyon dolara yükseldi. Bu rakam, Temmuz 2024’ten bu yana kaydedilen en büyük açık olarak …

Dünyanın en değerli şirketi belli oldu

ABD merkezli teknoloji şirketi Nvidia, işlem gördüğü NASDAQ borsasını bugün 3,76 trilyon dolarlık bir değerle kapattı. Söz konusu değerleme şirketin ulaştığı en yüksek değer olurken çip üretim devini dünyanın en değerli şirketi konumuna taşıdı. Dev …

Şili’de üretici enflasyonu dipte

Şili’de üretici fiyatları, Mayıs 2025’te yıllık bazda sadece %1,6 artış göstererek Ocak 2024’ten bu yana en düşük seviyeye indi. Bu oran, Nisan ayındaki %1,9’luk artışın ardından üretici enflasyonundaki dört aylık yavaşlamayı pekiştirdi. Üretim …

Kök maaş için düğmeye basılıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz’da enflasyonu açıklaması ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaş artışı da belli olacak. Emekliler 6 aylık enflasyon farkı alacak. Ancak kök maaşı 14 bin 469 liranın altında olanlar bu farktan yararlanamayacak …

50 bin ton üretim yapan tekstil şirketi konkordato ilan etti

Kahramanmaraş merkezli ve 15 ülkeye ihracat yapan Zefe Tekstil, mali sıkıntıları nedeniyle konkordato talebinde bulundu. Şirketin başvurusu üzerine Kahramanmaraş Asliye Ticaret Mahkemesi, borçlarıyla sınırlı olmak üzere firmaya 3 aylık geçici mühlet …