İran’dan Trump’ın “Zengezur Koridoru’nu kiraladık” sözlerine sert tepki

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Ermenistan, Azerbaycan ve ABD arasında dün gerçekleştirilen üçlü mutabakat zaptının ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın Zengezur Koridoru’na ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Velayeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Zengezur Koridoru’nu 99 yıllığına kiralandığı iddiasını eleştirerek, “Güney Kafkasya, Trump’ın kiralayabileceği sahipsiz bir yer değil. Bu geçit, onun mülkü değil, paralı askerleri için bir mezarlık olacaktır” ifadelerini kullandı.

“BU GİRİŞİMİ ENGELLEME KONUSUNDA KARARLIĞIMIZI GÖSTERMİŞTİK”

Velayeti, “Bu koridor, bölgenin jeopolitik konumunu değiştirir, sınırları yerinden oynatır ve Ermenistan’ın parçalanması amacıyla tasarlanmıştır. Türkiye ve Azerbaycan bu koridorun inşasında ısrar ettiklerinde, İran Silahlı Kuvvetleri, dönemin Genelkurmay Başkanı Bakıri’nin komutasında, ülkenin kuzeybatısında çok sayıda tatbikat gerçekleştirdi. Bu tatbikatlar, bu girişimi engelleme konusundaki hazırlığımızı ve kararlılığımızı gösterdi” ifadelerini kullandı.

“TRUMP KENDİNİ BİR EMLAKÇI ZANNEDİYOR”

Danışman Velayeti, “Bir ülkenin başka bir ülkeye koridor kiralaması söylemi safça bir ifade ve Trump da bu saflığa kendini kaptırmış gibi görünüyor. Trump’ın dünyanın bu tarafında bir koridor kiraladığı iddiası, birinin buradan kalkıp Panama Kanalı’nı kiralaması gibi bir şey. Bu imkansız ve asla gerçekleşmeyecek. Trump, her zamanki gibi gösterişli ama içi boş sözler sarf ediyor. Kendini bir emlakçı zannederek toprak ve bölge kiralamak istiyor” ifadelerini kullandı.

“İRAN, YANINDA RUSYA OLSUN YA DA OLMASIN, ABD KORİDORUNU ENGELLEYECEK”

Velayeti, Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın daha önceki İran ziyaretinde, hükümetin söz konusu projeyi “açıkça zararlı ve komplo niyeti taşıyor” şeklinde nitelendirdiğini ve kendisinin de koridorun inşasına karşı olduğunu ifade ettiğini hatırlattı. Danışman Velayeti, “Zengezur Koridoru’nun inşası İran’ın sınırlarında değişikliklere yol açacaktır ve ülkenin kuzey ile kuzeybatısındaki kara bağlantısının Türkiye’ye bağımlı hale getirecektir. Bu plan hayata geçirilirse Güney Kafkasya’nın güvenliği tehlikeye girer. Bu nedenle İran, yanında Rusya olsun ya da olmasın, bölgenin güvenliği için adım atacak ve ABD koridorunu engelleyecektir. Ayrıca stratejik açıdan Rusya’nın da bu koridora karşı olduğuna inanıyoruz” dedi.

Related Posts

Çanakkale’de Yangınla Mücadele

Vali Toraman, Sarıcaeli köyündeki yangına 4 uçak, 4 helikopter ve 30 arazözle müdahale ediliyor.

Akşehir’e Yeni Kaymakam Atandı

Mustafa Yiğit, Akşehir Kaymakamı olarak göreve başladı ve fuar toplantısına katıldı.

Hollanda’dan İsrail’e Gazze Tepkisi

Hollanda Dışişleri Bakanı Veldkamp, İsrail’in Gazze’yi işgal planını ‘yanlış adım’ olarak değerlendirdi.

“Osimhen Camii” kiriz yarattı

Konya’daki Bulut Camii, Google Haritalar’da “Victor Osimhen Camii” olarak listelenince cemaat tepki gösterdi, hatanın acilen düzeltilmesini istedi.

Samsun’da Kaçak Tütün Operasyonu

Jandarma, Samsun’da 25 bin 600 makaron ve 54 kilo kaçak tütün ele geçirdi.

Aydın’da Ücretsiz Masa Tenisi Kurslarıyla Çocukların Fiziksel ve Sosyal Gelişimi Destekleniyor

Aydın Büyükşehir Belediyesi, yaz kursları kapsamında düzenlediği masa tenisi eğitimleri ile çocukların fiziksel gelişimlerine katkı sağlarken, sportif ruhlarını da güçlendiriyor. Ücretsiz kurslar, çocuklara temel teknikleri öğretmenin yanı sıra centilmenlik ve takım ruhu gibi değerleri de kazandırıyor.