Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mevsimlik tarım işçileri ve yarı göçebe ailelerin çocuklarının eğitim olanaklarına erişimini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Geçen yıl yayımlanan “Mevsimlik Tarım İşçileri” konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek ve kamu hizmetlerine erişimlerini artırmak için önemli adımlar atıldı.
Genelge kapsamında, il ve ilçe düzeyinde alınacak tedbirler “önleme”, “tespit”, “takip”, “telafi”, “kurullar ve görevleri”, “valiliklerin sorumlulukları”, “sorumluluk” ve “denetim” konularını içeriyor.
Bu doğrultuda, mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olduğu illerde milli eğitim müdürlükleri ile “Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı” düzenlendi.
Bakanlık, il ve ilçe müdürlüklerine genelgenin uygulanması konusunda rehberlik etmek amacıyla örnek eylem planlarını içeren bir kılavuz hazırladı.
Bu planlar, mevsimlik tarım işçisi ve göçebe çocukların eğitimlerine erişimini sağlamak için atılacak adımların temelini oluşturuyor.
Kamu kurumları arasındaki koordinasyonu artırmak için gerekli tedbirler alındı ve göç veren illerdeki ortaokul ve lise öğrencilerine pansiyonlarda barınma hizmetleri sunuldu.
ALTERNATİF EĞİTİM MODELLERİ İLE FARK YARATILACAK
Özellikle mobil okul uygulamaları, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamında sosyal etkinlik alanlarının derslik olarak kullanılması ve öğretmen görevlendirilmesi gibi alternatif eğitim modelleri hayata geçirilecek.
Bakanlık, 2025 yılına kadar mevsimlik tarım işçisi ve göçebe ailelerin çocuklarının eğitim olanaklarından eşit şekilde yararlanabilmeleri için çeşitli adımlar atacak.
Öğretmenler, veliler ve öğrencileri bilgilendirmek amacıyla yazılı ve video içerikler hazırlanacak, ayrıca yaz okulları düzenlenecek.