Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 24’te sabit tuttu

T24 Ekonomi: Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’dan Yılın İkinci Enflasyon Raporu Sunumu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda, enflasyon tahminlerinin 2025 yıl sonu için yüzde 24, 2026 yılı için yüzde 12, 2027 için yüzde 8 olarak korunduğunu duyurdu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ‘Enflasyon Raporu 2025-II’ sunumunu gerçekleştiriyor.

Karahan, Merkez Bankası’nın 2025, 2026 ve 2027 yılları için enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini açıkladı. Karahan, 2025’te yüzde 24, 2026’da yüzde 12 ve 2027’de yüzde 8 enflasyon tahminini koruduklarını duyurdu.

Yılın ilk enflasyon sunumunda yıl sonu beklenti yükseltilmişti

Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunda, 2025 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 21’den yüzde 24’e çıkardığını duyurmuştu. 2026 enflasyon tahmini yüzde 12 olarak korunurken; TCMB 2027 yılı için ilk kez açıkladığı enflasyon tahminini yüzde 8 olarak belirlemişti. Karahan, soru-cevap kısmında “Otopilotta değiliz. Veri odaklı gidiyoruz. Belli bir alan var ama ihtiyatlı olmak önemli” mesajını vermişti.

”Küresel büyüme üzerinde riskler arttı”

Karahan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

  • ”Sıkı para politikamızın sonuçlarını kademeli bir şekilde almaya devam ediyoruz. Dezenflasyon süreci kesintisiz devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz.”
  • ”Küresel ticaret politikalarına dair belirsizlikler son dönemde yükseldi. Küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler artarken, enflasyonda ülkelere göre değişen etkiler söz konusu.”
  • ”Küresel belirsizlikler büyüme beklentilerini olumsuz etkiledi.”
  • ”Tarife adımları enflasyon beklentilerini bir miktar artırdı. Tarife adımları sonrasında piyasalarda daha fazla faiz indirimi fiyatlanıyor.”
  • ”Merkez bankaları indirim süreçlerini temkinli sürdüreceklerini vurgulamaya devam ediyor.”

”Anketler sanayide zayıf görünüme işaret ediyor”

”Sanayi ve hizmet üretimi ilk çeyrekte arttı. Anket bazlı göstergeler sanayide daha zayıf bir görünüme işaret ediyor.”

”İşgücü piyasası manşet işsizlik oranının ima ettiğine kıyasla daha az sıkı.”

”Talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisi azaldı”

”İlk çeyrekte yurt içi talep ivme kaybetmekle birlikte öngörülerin üzerinde seyretti. Kartla yapılan harcamalar tüketimde ivme kaybının devamına işaret ediyor.”

”İlk çeyrekte talep koşullarının enflasyonu düşürücü etkisi azaldı.”

”Talep koşullarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren dezenflasyonist patikayla daha uyumlu hareket edeceğini öngörüyoruz.”

”Enflasyondaki düşüş süreci devam ediyor”

”Talep koşullarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren dezenflasyonist patikayla daha uyumlu hareket edeceğini öngörüyoruz.”

”Talep koşullarındaki gelişmelerin dezenflasyon sürecini olumsuz etkilemesi durumunda gerekli önlemleri alacağımızı tekrar vurgulamak isterim. Enflasyondaki düşüş süreci devam ediyor.”

”Son rapordan bu yana enflasyon öngördüğümüz tahmin aralığının altında gerçekleşti. Son üç aylık veriler ana eğilimde yatay bir seyre işaret ediyor.”

”Nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşme duraksadı”

”Mayıs ayı öncü verileri enflasyonda, nisan ayından daha düşük bir seyre işaret ediyor.”

”Hizmet enflasyonundaki düşüş belirginleşiyor. Eğitim ve kira kalemleri hizmet enflasyon grubunu yukarı çekiyor.”

”Mevcut veriler kur etkisinin geçmişe göre daha sınırlı olduğuna ima ediyor.”

”Zirai don hadisesi işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı. Beklentiler dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ediyor.”

”Nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşme duraksadı.”

”Enflasyon beklentilerindeki görünüm para politikasındaki sıkı duruşu korumayı gerektiriyor. Piyasa işleyişi içinde attığımız proaktif adımlar sıkı para politikası duruşunu destekledi.”

”Para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz”

”Finansal piyasalardaki gelişmelerin enflasyon görünümü açısından risklerini değerlendirerek sıkı parasal duruşu güçlendirdik.”

”TL varlıklardan çıkış para piyasası fonları kaynaklı. Yatırımcıların TL’ye yönelik risk algısında toparlanma oldu. Hanehalkı YP mevduat talebi son PPK toplantısının ardından yavaşladı. Attığımız adımların katkısıyla oynaklık giderek azaldı.”

”Tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Finansal koşullardaki sıkılık devam ediyor.”

”Dövize yönelim sınırlı oldu”

”Fiyat artışları mevduat ve kredi fiyatlamalarına beklentimiz ölçüsünde yansıdı. Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin veriler bireysel kredilerde haftalık bazda yeniden yavaşlamaya işaret ediyor. Ticari kredi artışı büyüme sınırları ile uyumlu.”

”KKM bakiyesindeki belirgin azalış sürüyor. Portföy tercihlerinde dövize yönelim sınırlı oldu. Sıkı para politikası duruşumuz rezervleri destekliyor.”

Related Posts

Bu üç hisse öyle bir coştu ki! Yatırımcısı bakakaldı

Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftayı yukarı yönlü hareketlerle tamamlarken, 10 bin puan seviyesinin üzerinde kalma çabasını sürdürdü. BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 0,80 oranında yükseliş kaydederek yatırımcılara pozitif bir tablo sundu …

Dev havayolu şirketi Musk’ın şirketi ile anlaşmayı duyurdu: Jet hızında olacak

Dev havayolu şirketi Elon Musk’ın Starlink şirketi ile anlaşmaya vardığını duyurdu. Havayolu şirketi Starlink ağı sayesinde yolcularına ‘jet hızı’nda internet hizmeti sunacak

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor