OECD Türkiye’nin büyüme oranını düşürdü

Türkiye Ekonomisi ve Küresel Büyüme Tahminleri

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel ekonomiye yönelik belirsizlikler nedeniyle büyüme tahminlerini revize ederek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a düşürdü. Türkiye ekonomisinin de bu yıl yüzde 2,9 büyüyeceğini öngören OECD, Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre, ekonomi ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler son birkaç ay içinde önemli ölçüde arttı. Bu belirsizlikler, iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkilerken, ticaret ve yatırımları baskılamaya başladı. Küresel ekonomiye yönelik büyüme tahmini aşağı yönlü revize edilerek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9 olarak güncellendi. Geçen yılki yüzde 3,3’lük büyümenin ardından bu düşüş dikkat çekici.

ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomide yavaşlama öngörülürken, Çin ve diğer bazı ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama bekleniyor. Özellikle ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüyeceği tahmin ediliyor. Avro Bölgesi’nde ise büyümenin artarak devam edeceği belirtiliyor.

Türkiye ekonomisi ise 2023’teki yüzde 5,1’lik büyümeden sonra 2024’te yüzde 3,2 büyüdü. Bu durum, ekonominin iç tüketim yerine net ihracata dayalı bir yapıya doğru evrildiğini gösteriyor. Türkiye’de enflasyonun gerilemesi ve Türk lirasındaki değer kazancı olumlu bir etki yaratırken, OECD Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Özellikle sıkı para politikasının enflasyonu düşürmede etkili olduğu vurgulanırken, politika faizindeki kademeli düşüş ve dezenflasyon süreciyle birlikte tüketim ve yatırımların destekleneceği öngörülüyor. Türkiye’nin istikrar odaklı politika çerçevesini sürdürerek, yapısal reformlarla büyüme potansiyelini artırması gerektiği belirtiliyor.

Bu doğrultuda, mali konsolidasyonun devam ederek bütçe açığının azaltılması ve öngörülebilir politika ortamının yatırımcı güvenini artırması bekleniyor. Sermaye ve transfer harcamalarının azaltılmasıyla mali konsolidasyonun sağlanması, Türkiye’nin ekonomik büyümesine olumlu şekilde katkı sağlayabilir.

Related Posts

TL’nin reel değeri 7 ayın en düşük seviyesinde

TL’nin reel değeri 7 ayın en düşük seviyesinde

Aylar süren incelemeden sonra Gazprom Türkiye’den vazgeçti

Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna’nın işgali sonrasında Avrupa pazarlarında kaybedilen pozisyonunu geri kazanmak için Türkiye’de gaz merkezi kurma projesini devreye aldı. Ancak Bloomberg’de yer alan habere göre Gazprom, Türkiye’de yeni bir gaz dağıtım merkezi kurma planlarını rafa kaldırdı.

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,98 değer kazanarak 9.277,01 puandan tamamladı.

TÜİK Mayıs ayı enflasyonunu açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

Ev sahiplerinden sonra sıra doktorlarda: Yapay zeka tespit etti

Yapay zekayla yapılan analiz sonucu binlerce doktor gönüllü vergi beyannamesi vererek 2,1 milyar liralık matrah artışı sağladı.

‘Sıkılaşma adımı TL’yi destekledi’

Merkez Bankası (TCMB) Finansal İstikrar Raporu’nda, “Mart ve nisan aylarında TCMB tarafından atılan sıkılaşma adımları TL tercihini desteklemiştir. Gerçek ve tüzel kişi TL mevduat payları, son dönemdeki finansal dalgalanmalardan etkilenmekle birlikte yüksek seviyelerini korumaktadır” denildi.