Piyasalar istihdam rakamlarına odaklandı

“`html

ABD ve Çin Arasındaki Tarife Anlaşmazlığı Devam Ediyor

Dünyanın lider iki ekonomisi, ABD ve Çin, ticarette uygulanan tarifeler konusunda süregelen bir çekişme içinde. Bu durum, küresel piyasalarda tedirginliğe yol açarken, her iki ülkenin de görüşme yapma niyeti göstermesi, yatırımcıların risk alma iştahını artırdı.

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD ile olası müzakerelerin değerlendirildiğini duyurdu. Bu açıklama, mevcut ticaret meselelerinin diyalog yoluyla aşılabileceğine dair umutları yeniden canlandırdı. Gümrük tarifelerinin ticaret üzerindeki olumsuz etkileri ve küresel ekonomik büyümeye baskı yapabileceği yönündeki yorumlar, özellikle yılın ilk çeyreğinde ABD ekonomisinde yaşanan beklenmeyen daralma ile birlikte daha da belirgin hale geldi.

2022’den bu yana ilk kez küçülme yaşayan ABD ekonomisi, merkez bankasının (Fed) gelecekteki para politikaları konusunda belirsizliği beraberinde getiriyor. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri, yatırımcıların dikkatini üzerine çekiyor.

Uzmanlar, bu verilerin Fed’in gelecekteki adımları hakkında ipuçları sunabileceğini vurguluyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, büyüme verileri hakkında konuşarak, bu rakamların Biden dönemine ait olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz gün mezuniyet törenindeki konuşmasında Trump, önümüzdeki seçimlerin önemine dikkat çekerek, başkanlığının ilk 100 gününde “hayal bile edilemeyecek” başarılar elde ettiklerini belirtti.

Piyasalardaki tarifelere yönelik olasılıklar ve ABD ile Çin’in masaya oturma ihtimalleri yatırımcılar arasında iyimser bir hava oluştururken, Trump’ın açıklamaları hala birçok risk olduğuna işaret ediyor.

Trump, sosyal medya hesabından, İran’dan petrol ya da petrokimya ürünü alan ülkelere “ikincil yaptırımlar” uygulanacağını ve bu ülkelerle iş yapmalarına izin verilmeyeceğini duyurdu.

TARİFELER MALİYETLERİ ARTTIRABİLİR

Kurumsal tarafta, Apple ve Amazon’un mali tabloları dikkatle izlendi. Apple, mali yılının ikinci çeyreği için 29 Mart’ta biten üç aylık dönemin bilançosunu açıkladı. Şirket, bu dönemde gelirlerini yıllık %5 artırarak 95,4 milyar dolara ulaştırdı. Apple, geçen yılın aynı döneminde 90,8 milyar dolar gelir elde etmişti.

Apple’ın CEO’su Tim Cook, şirketin bilançosunu açıkladıktan sonra geçen bir konferansta, geçerli olan tarifelerin maliyetlerini 900 milyon dolar artırabileceği öngörüsünde bulundu.

Ayrıca, Amazon’un net satışları bu yılın ilk çeyreğinde %9 artış göstererek 155,7 milyar dolara yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 143,3 milyar dolardı. Amazon’un net karı da 2023’ün ilk çeyreğinde 17,1 milyar dolara çıkarak, geçen yıl 10,4 milyar dolardı.

ALTINDA YÜKSELİŞ GÖRÜLÜYOR

Son gelişmeler ışığında, ABD tahvillerinde satış ağırlıklı bir seyir gözlemleniyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4.23 seviyesine yükseldi. ABD tarifelerine ilişkin müzakere umutları, yatırımcıların kar realizasyonu motivasyonları ve dolar endeksindeki artışla birlikte son üç iş gününde gerileyen altın fiyatları, dün %1.5 düşüşle 3,238 dolara geriledi. Ancak yeni günde %0.6 artışla 3,257 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0.1 azalarak 100 seviyelerinden işlem görmekte. Brent petrolün varil fiyatı ise %1 artışla 62.4 dolara yükseldi.

New York Borsası’nda dün %0.63 artışla kapanan S&P 500 endeksi, Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı mütekabiliyet esasına dayalı tarifelerin seviyelerine ulaşırken, Nasdaq endeksi %1.52, Dow Jones endeksi ise %0.21 değer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne olumlu bir başlangıç yaptı.

EURO BÖLGESİ’NDE ENFLASYON RAKAMLARI BEKLENTİSİ

Avrupa borsaları, dün 1 Mayıs tatili sebebiyle kapalı kalırken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yatay bir seyirle günü tamamladı. Bugün ise gözler Euro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon rakamlarına çevrildi.

Ayrıca, bölgede elektrik kesintisi ile ilgili gelişmeler takip ediliyor. İspanya’daki elektrik şirketleri, kesintinin sebebini anlamak üzere bir komisyon tarafından bilgilendiriliyor.

ASYA PİYASALARINDA MÜZAKERE İYİMSERLİĞİ

Asya borsaları, tarifelerde müzakere imkanı olduğu yönündeki iyimserlikle pozitif bir görünüm sergiliyor, bu arada Çin, İşçi Bayramı dolayısıyla kapalı.

Önceki gün Japonya Merkez Bankası (BoJ), oy birliğiyle politika faizini %0.5 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bankanın raporunda, Japonya’nın yavaş ama istikrarlı bir büyüme kaydedeceği belirtiliyor.

Diğer yandan, kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Çin’in GSYH büyüme tahminini, gümrük tarifelerinin potansiyel olumsuz etkilerinden dolayı aşağı yönlü revize etti.

Japonya’da mart ayı işsizlik oranı %2.5 olarak açıklandı, bu rakam beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Piyasalardaki gelişmelerle birlikte, Japonya’daki Nikkei 225 endeksi %1.3, Hong Kong’daki Hang Seng endeksi %1.7, Güney Kore’deki Kospi endeksi ise %0.3 oranında artış gösterdi.

YURT İÇİNDE GÜNDEM SAKİN KALMAYA DEVAM EDİYOR

Yurt içinde, Borsa İstanbul’da çarşamba günü satış ağırlıklı bir seyir ile BIST 100 endeksi %1.59 değer kaybı yaşayarak 9,078.43 puandan kapanış gerçekleştirdi. Öte yandan, İspanya ve Portekiz’deki elektrik kesintileri gündemi meşgul ederken, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de elektrik iletim hatlarında genel bir kesinti neden olacak bir sorun olmadığını belirtti.

Dolar/TL, dün %0.1 azalarak 38.4480’den kapanırken, bugün bankalararası piyasa açıldığında %0.3 artış ile 38.5620 seviyelerinde işlem görmekte. Analistler, yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise ABD’de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve Euro Bölgesi enflasyon verilerinin takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Teknik olarak BIST 100 endeksinin 9,000 ve 8,900 puanın destek, 9,200 ve 9,300 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu söylediler.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şu şekildedir:

  • 10.55 Almanya, nisan ayı imalat sanayi PMI
  • 11.00 Euro Bölgesi, nisan ayı imalat sanayi PMI
  • 12.00 Euro Bölgesi, nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi
  • 12.00 Euro Bölgesi, mart ayı işsizlik oranı
  • 14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
  • 15.30 ABD, nisan ayı tarım dışı istihdam
  • 15.30 ABD, nisan ayı işsizlik oranı
  • 15.30 ABD, nisan ayı ortalama saatlik kazançlar
  • 17.00 ABD, mart ayı fabrika siparişleri
  • 17.00 ABD, mart ayı dayanıklı mal siparişleri

“`

Related Posts

BDDK’nın yeni raporu yayımlandı: Bankacılık sektörü ilk çeyrekte kâr etti!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık sektörüne ilişkin son raporunu yayımlayarak sektördeki gelişmeleri açıkladı. Raporda, bankaların faaliyetleri ve finansal performansındaki önemli artışlar dikkat çekiyor.

Apple Çin’den tamamen çekiliyor mu? Tim Cook iPhone’lar için yeni ülkeyi açıkladı!

Trump döneminin ticaret baskıları sonrası yönünü çizen Apple, ABD’de satılacak iPhone’ların çoğunu artık Hindistan’da üreteceğini duyurdu. CEO Tim Cook, Çin’in üretimdeki rolünü koruyacağını vurgularken, Apple’ın Vietnam ve ABD’deki yatırımlarını da hızlandıracağını açıkladı.

Kırmızı et üretimi azaldı

2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton olarak tahmin edildi.

Elektrik santrallerine 1,89 milyar liralık kapasite mekanizması desteği

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 32 elektrik üretim santraline mart için 1 milyar 894 milyon 585 bin 811 lira kapasite ödemesi yapacak.

Kahve zincirinin küresel satışları, ocak-martta düştü

ABD’li kahve zinciri Starbucks’ın küresel satışları, ocak-mart döneminde yüzde 1 azaldı.

Coca-Cola’nın kârı tahminleri aştı

Coca-Cola, bugün açıkladığı ilk çeyrek finansal sonuçlarında Wall Street’in kar ve gelir beklentilerini aştı. Coca-Cola, 2025’in ilk çeyreğinde hissedarlara atfedilen net karını 3,33 milyar dolar olarak açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir