Rümeysa Öztürk davasında yeni gelişme! Hükümet gözaltına gerekçe sunamadı

“`html

ABD’de Rümeysa Öztürk Davasında Son Durum: Gözaltı Süreci ve Gelişmeler

Amerika Birleşik Devletleri’nde Filistin’i desteklediği gerekçesiyle tutuklanan Türk doktora adayı Rümeysa Öztürk’ün davasında, İkinci Temyiz Dairesi tarafından henüz bir karar alınmadı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) avukatı Esha Bhandari, konuyla ilgili olarak, “Hükümet, Temyiz Mahkemesi’nden Bölge Mahkemesi’nin kararlarına müdahale etmesini talep ediyor” ifadelerini kullandı.

Rümeysa Öztürk Davası

25 Mart 2023 tarihinde, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından, Filistin’e destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan Rümeysa Öztürk, New York’taki İkinci Temyiz Dairesi’nde bir “kefalet duruşmasına katılmaktan men edilmesiyle ilgili” itirazda bulundu. Mahkeme, tarafları dinledikten sonra, vermiş olduğu kararın tarihini daha sonra açıklayacağını bildirdi. Bu kararın, 9 Mayıs’da Vermont Bölge Mahkemesi’nde düzenlenecek kefalet duruşmasından önce yapılması bekleniyor.

Rümeysa Öztürk'e destek gösterisiDuruşma sonrası gözaltındaki Rümeysa Öztürk hakkında gelişmeler!

Hükümet, göçmenlik konusunun tamamen federal göçmenlik mahkemeleri tarafından yürütülmesi gerektiğini savunarak, Louisiana’da tutulan Öztürk’ün Vermont’a transfer edilmesinin engellenmesini talep etti. Bunun yanı sıra, New York’taki mahkeme önünde Öztürk için bir destek gösterisi düzenlendi ve göstericiler “Rümeysa’ya Özgürlük” sloganlarıyla seslerini duyurdular. Protestocular, yapılan gözaltı işleminin yasaya aykırı olduğunu öne sürdü.

Rümeysa Öztürk duruşmaRümeysa Öztürk, mahkeme karşısına çıktı

Rümeysa Öztürk mahkeme

Duruşma sonrasında ACLU avukatı Esha Bhandari, “Rümeysa altı haftadır gözaltında tutuluyor ve bu gerçekten uzun bir süre. Bir köşe yazısı yazdığı için gözaltında tutulması Anayasa’ya aykırı. Mahkemede kefalet duruşmasına katılma hakkı tanınmalıdır. Vermont Bölge Mahkemesi, kefalet talebini dinlemeye hazır ve Rümeysa’nın Tufts Üniversitesi’ndeki eğitimine devam edebilmesi için serbest bırakılması gerekiyor” dedi. Hükümetin bu talebe karşılık vermediğini belirten Bhandari, acil müdahale talebinin Temyiz Mahkemesi’nce hızlı bir şekilde reddedilmesini umduklarını ifade etti.

Özgürlük için slogan atan destekçilerMahkeme, Rümeysa Öztürk hakkındaki kararını açıkladı!

“HÜKÜMET, TEMYİZ MAHKEMESİ’NDEN OLAĞANÜSTÜ BİR MÜDAHALE TALEP EDİYOR”

Bir gazetecinin soru sorması üzerine Bhandari, “Gerçekte, Bölge Mahkemesi Cuma günü kefalet duruşmasını gerçekleştirecek ve burada Rümeysa’nın serbest kalıp kalamayacağı belirlenmeli. Ancak hükümet, Temyiz Mahkemesi’nden bu durumu engellemesini istiyor. Böyle bir müdahale durumunun gerçekleşmemesini umuyoruz” şeklinde konuştu.

Hükümetin, mahkemelerdeki eylemleri ile ilgili açıklama yapmadığını belirten Bhandari, “Rümeysa’nın yalnızca bir üniversite gazetesinde yazdığı makale nedeniyle gözaltına alınmasını düşünmek oldukça düşündürücü” dedi.

Rümeysa Öztürk gözaltı koşulları

GÖZALTI KOŞULLARI İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER

Öztürk’ün Louisiana ICE tesisindeki yaşam koşulları mahkeme belgelerinde yer aldı. Öztürk, burada astım krizi geçirdiğini, acil sağlık hizmetine erişimde zorluklar yaşadığını ve ilaçlarına ulaşımda ciddi sıkıntılarla karşılaştığını bildirdi. Ayrıca, başörtüsüne el konulması ve aşağılayıcı davranışlarla karşılaştığını da ifade etti.

Rümeysa Öztürk

Rümeysa Öztürk’ün Gözaltı Süreci Nasıl Başladı?

Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimi gören Rümeysa Öztürk, 25 Mart 2023 tarihinde Boston’daki evinin yakınında ICE ajanları tarafından gözaltına alınmıştı. Fulbright bursuyla eğitim gören Öztürk, iftar için evden çıktığı anda yüzleri kapalı olan altı sivil gözetimci tarafından çevrelenerek tutuklanmıştı. Gözaltı işlemi sırasında Öztürk, itirazlarda bulunsa da iki dakika içinde kelepçelenerek, bir araca götürülmüştür. ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Öztürk’ün “Hamas’ı destekleyen eylemlerde bulunduğunu” iddia etmiş, durumu son derece dikkat çekici hale getirmiştir.

“`

Related Posts

‘Yıldız’lı Icarus şampiyon oldu

Yıldız Teknik Üniversitesi, Polonya’da düzenlenen Shell Eco-Marathon Yarışması’nda, elektrikli otonom araçları ‘Icarus’ ile dünya şampiyonu oldu. Araç hem yarışma parkurunu istenen sürede tamamladı hem de 1 kilovat enerjiyle 178 kilometre gidebilme özelliğiyle enerji verimliliğinde öne çıktı.

Almanya’dan Ukrayna’ya destek kararı geldi

Almanya, Ukrayna’nın hava savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla ABD’den Patriot hava savunma sistemleri temin ederek bu sistemleri Kiev’e göndermeyi planlıyor. Ancak söz konusu sevkiyat, henüz Washington’dan çıkacak resmi onaya bağlı.

AB: Gazze’ye yardımlar konusunda İsrail ile anlaştık

AB, Gazze Şeridi’ne insanî yardım geçişlerinin ve kamyonla taşınan malzemelerin artırılması konusunda İsrail ile anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Anlaşma yemek dağıtımını, altyapı tamir ve çalışmalarını da kapsıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı, güven oylamasından koltuğuyla çıktı

Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’ndaki gensoru oylamasından zaferle çıktı. Aşı mesajları ve iklim politikaları nedeniyle hedef alınan Komisyon Başkanı, 175 oya karşı 360 oyla koltuğunu korudu. Bu oylama, 2014’ten bu yana bir başkan için ilk güven sınavıydı.

Mansur Yavaş’tan ‘tahliye’ çağrısı: ‘Murat Çalık ölürse, bunun adı tasarlayarak cinayettir!’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, sağlık sorunları yaşamasına rağmen cezaevinde tutulan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın serbest bırakılması çağrısını yineledi. Yavaş, “Öldükten sonra tutuklu yargılayamazsınız. Geri de getiremezsiniz. Onu hemen bırakın. Murat Çalık ölürse, bunun adı cinayettir. Tasarlayarak cinayettir. Bir an evvel tahliye etsinler” dedi.

Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: İki kişi hayatını kaybetti

Kaza, akşam saatlerinde Sancaktepe ilçesi Paşaköy Kavşağı mevkiinde, Edirne istikametinde meydana geldi. 01 AYD 519 plakalı hammadde yüklü tır, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak bariyerleri aşıp araziye devrildi …