Tehlike çanları çalıyor: Yeni üniversite mezunu gençlerin ilk işlerini yapay zekâ ellerinden alabilir

Yapay Zeka Teknolojileri ve İş Hayatında Oluşan Değişimler

Son gelişen yapay zekâ teknolojilerinin, yeni üniversite mezunu gençlerin ilk tecrübeleri olan giriş seviyesindeki iş kollarındaki etkinliği ve sahip olduğu yer ile nüfuz alanının yakın gelecekte çok daha geniş bir paya sahip olabileceği belirtiliyor.

ABD başkanı Donald Trump önderliğinde şekillenen yeni gümrük vergileri ve küresel ticaret konusundaki belirsizliklerin, milyonlarca 2025 mezunu ve iş gücüne yeni katılmayı bekleyen gencin önündeki baskıyı artırması bekleniyor. Merdivenin en alt basamağında yer alan bu gençler için geleceği öngörebilmek, bugün hiç olmadığı kadar zor ve engebeli bir yola işaret ediyor.

New York Times’da Linkedin yöneticisi Aneesh Raman’ın son yazdığı yazıda, yeni teknolojilerin ve yapay zekanın özellikle tecrübe gerektirmeyen giriş seviyesindeki iş havuzunu kolay bir şekilde yönetebileceği ve bu alanda geniş bir pay sahibi olacağı belirtiliyor.

Günümüz dünyasında en revaçta iş kollarından bilgisayar mühendisliği ve yazılım gibi alanlarda, giriş seviyesindeki genç çalışanların iş sahaları olan basit kod yazma ve hata ayıklama gibi görevleri yapay zekanın kolaylıkla yapabileceği kaydediliyor. Hukuk çerçevesindeki işler için ise bir zamanlar belge inceleme işiyle uğraşan genç avukat yardımcıları ve birinci sınıf avukatların haftalar süren işlerini, artık yapay zeka birkaç saat içinde tamamlama işlevine sahip. Bir başka örnek ile perakende dünyasına ve markalara bakıldığında, yapay zeka sohbet robotları ve otomatik müşteri hizmetleri araçları, bir zamanlar genç çalışanlara verilen görevleri üstleniyor.

Z kuşağı üyeleri gelecekleri konusunda diğer tüm yaş gruplarından daha karamsar

ABD’de üniversite mezunları için işsizlik oranı Eylül 2022’den bu yana yüzde 30 artarken, bu oran tüm çalışanlar için yaklaşık yüzde 18 seviyesinde seyrediyor. Yaklaşık 500.000 profesyonelin iş ve kariyer güvenini ölçen LinkedIn’in İşgücü Güven Endeksi, genel belirsizlik ortamında yeni düşük seviyelere ulaşırken, Z Kuşağı üyelerinin gelecekleri konusunda diğer tüm yaş gruplarından daha karamsar olduğu öne çıktı.

Anket: Çalışanların yarısından fazlası, giriş seviyesindeki işlerin bir noktada yapay zekâ tarafından yapılacağını düşünüyor

LinkedIn’da başkan yardımcısı veya daha üst düzeyde 3.000’den fazla yöneticiyle yapılan son ankette, ankete katılım sağlayan bireylerin yüzde 63’lük bir dilim, yapay zekanın şu anda giriş seviyesindeki çalışanlara verilen sıradan görevlerin belirli bir miktarını üstleneceğini düşündüğünü kaydetti.

Bir diğer tartışma konusu olan ofis işlerinin ve iş pozisyonlarının en büyük değişikliği yaşaması beklentisi paylaşıldı. Araştırmaya göre, daha yüksek tecrübe ve deneyime sahip profesyonellerin işlerinin kesintiye uğrama olasılığının, sahip olmayanlara göre daha yüksek olduğunu kaydedildi.

Teknoloji sektörü, yapay zekanın bu alanda kitlesel olarak benimsenmesini yansıtan değişimin ilk dalgalarını hissederken, geleneksel giriş seviyesi görevlerin erozyonunun finans, seyahat, gıda ve profesyonel hizmetler gibi alanlarda da ortaya çıkması beklentisi dile getirildi.

İş hayatının yeniden düzenlenmesi ve yeni modellerin inşaası, bugünden yapılması gereken önemli işlerden bir tanesi

Makalede, nesiller boyunca giriş seviyesi pozisyonların, yeni mezunların deneyimli yöneticilerin gözetimi altında güvenle öğrenebilecekleri profesyonel basamaklar olarak hizmet verdiği dile getirildi. Günümüz iş hayatını yansıtacak yeni modellerin yeniden inşaası, bugünden hızlı adımlarla yapılması gereken en önemli konu başlıklarından bir tanesi olarak öne çıkartıldı.

Related Posts

Almanya’da Aşırı sağ karşıtı yürüyüş

Almanya’nın üniversite kenti Münster’de, aşırı sağcı “Almanya için Birlikte” (Zusammen für Deutschland) grubunun düzenlediği yürüyüşe karşı binlerce kişi protesto gösterisi düzenledi. “Keinen Meter den Nazis – Nazilere Bir Metre Bile Yer Yok” sloganıyla organize edilen mitingde, toplumun farklı kesimleri aşırı sağa karşı birleşti.

Sel felaketinde 150’den fazla kişi öldü

Nijerya’nın Nijer eyaletinde şiddetli yağışların neden olduğu sel sonucu en az 150 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi

Hekimhan’da altın madeni tepkisi: “Hekimhan, İliç olmayacak!”

Toplantıya Hekimhan’dan yerel yöneticiler, Hekimhan Çevre Platformu, Hekimhan Girmana Doğal Üretim Kooperatifi, Tüm Emeklilerin Sendikası Hekimhan Şubesi, Hekimhan’ın 65 Köyü adına Muhtarlar Derneği Başkanı, Han Yolu Platformu, Kuluncak Çevre Platformu, Malatya Tüm Emeklilerin Sendikası da katıldı.

Bir haftada 6 gri balina ölü bulundu

San Francisco Körfezi bölgesinde bir hafta içinde 6 gri balina ölü olarak kıyıya vurdu.

Gazze’de UNRWA depoları boş kaldı

İsrail’in, Gazze’de 2 Mart’tan bu yana uyguladığı sıkı abluka ve yardımları kendi güdümünde dağıtmak için uygulamaya koyduğu plan, Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) depolarının …

Daltonlar Yunan ajanlarına ateş açtı

Selanik’in Tagarades bölgesinde, suç örgütü Daltonlar’ın üç üyesi, kendilerini takip eden Yunan Ulusal İstihbarat Servisi (EYP) ajanlarını Adana merkezli Baygaralar çetesinden sanarak ateş açtı.