Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi Mayıs Ayında Geriledi
Mayıs ayında Reel Efektif Döviz Kuru endeksi, bir önceki aya göre 1,05 puan azalarak 71,11 olarak kaydedildi. Bu durum, Türk Lirası’nın reel değerinin 2024 Ekim ayından beri en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tabanlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) endeksi de aynı dönemde 1,05 puan azalarak 71,11 olarak gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) raporuna göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) tabanlı REK endeksi de Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,36 puan düşerek 93,09’a geriledi.
REK endeksindeki gerilemenin nedeni, TÜFE’deki artışa rağmen, nominal kurun daha belirgin bir şekilde yükselmesiydi. Dolar ve euro bazlı REK endeksine etki eden unsurlara bakıldığında, doların bir önceki aya göre ortalama yüzde 1,75 değer kazandığı, euro’nun ise yüzde 2,37 oranında değer kazandığı görüldü. TÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,53 artarken, Yİ-ÜFE ise yüzde 2,48 artış gösterdi.
Sonuç olarak, Türkiye TÜFE’si endeksinin artması katkı sağlarken; Dünya TÜFE Sepeti ve Nominal Kur Sepeti arasındaki değişim endeksi düşüş yönlü etkiledi.