TOKİ projeleri dar gelirliler için erişilemez hale geldi

TOKİ Sosyal Konut Projeleri Dar Gelirli Yurttaşları Memnun Etmeye Yetmiyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) sosyal konut projeleri, dar gelirli yurttaşlar arasında süregelen eleştirilere maruz kalıyor. TOKİ’nin toplam yatırımlarının sadece yüzde 14,8’inin yoksul ve dar gelirli kesime yönelik olduğu belirtilirken, bazı projelerde taksitlerin emekli maaşlarını ve asgari ücretin yarısını aştığı ifade ediliyor.

1984 yılında sosyal konut üretmek amacıyla kurulan TOKİ, 2002 yılına kadar 43 bin 145 konut inşa etti. AKP döneminde ise bu rakam 1,5 milyon konuta yükseldi. İstanbul’da TOKİ eliyle yapılan konutların yüzde 56’sı “lüks konut” olarak nitelendirilirken, sadece yüzde 44’ü sosyal konut statüsünde bulunuyor.

TOKİ’nin projelerinde yer alan bazı yurttaşların kura yöntemiyle ev sahibi olabildiği ancak yüksek maliyetler nedeniyle mağduriyet yaşadığı belirtiliyor. Evrensel’den Eylem Nazlıer’in haberine göre, 2019 yılında başlatılan “100 bin sosyal konut” projesi kapsamında hak sahibi olan Gökmen Yavuz, daire fiyatlarının 300 bin TL’den 4 milyon TL’ye yükseldiğini ve aylık taksitlerin 20 bin TL’ye yaklaştığını ifade etti.

TIKLAYIN – Bakan Işıkhan’dan asgari ücrette ara zam ve emekli aylığı açıklaması: Konuşmak için daha çok erken

Yavuz, “15 bin 500 TL emekli maaşı alıyorum. Taksitlerim 13-14 bin TL olacak. KDV ve diğer giderlerle bu tutar 20 bin TL’yi bulacak. Bu sosyal konut değil, borç tuzağıdır” dedi.

Benzer şekilde, TOKİ’nin 2022 yılında duyurduğu “250 bin sosyal konut” projesinde teslim oranının yüzde 5’i geçmediği, 6 Şubat depremleri sonrasında ise açıklanan 319 bin konutun ancak 169 bininin teslim edilebildiği belirtiliyor.

Yurttaşların TOKİ projeleri kapsamında yaşadığı sorunlar arasında geciken teslimatlar, yüksek KDV oranları, taksit artışları ve bilgi eksikliği yer alıyor. TOKİ’den konut alan hak sahipleri, evlerine taşınamadıkları için kirada kalmaya devam ettiklerini ve ekonomik olarak zorlandıklarını dile getiriyor.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda son durum! (14 Haziran 2025)

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem gören 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinde basit getiri yüzde 39,76, bileşik getiri ise yüzde 43,71 seviyesinde oluştu. Uluslararası piyasalarda saat 13.00 …

İsrail’in saldırıları Avrupa’daki gaz fiyatlarını da sert yükseltti

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 4 artışla son 5 haftanın en sert yükselişini kaydetti.

Son dakika: Piyasalarda ‘İsrail- İran’ gerginliği! Altın tırmanışa geçti

Altında tansiyon kritik gelişmelerle birlikte yeniden yükseldi. Altın, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerini ve askeri liderliğini hedef alan hava saldırıları düzenlemesinin ardından yükseldi.

Borsa güne düşüşle başladı – 12 Haziran 2025

BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,74 düşüşle 9.614 puandan başladı. Küresel belirsizlikler ve jeopolitik riskler piyasalarda temkinli seyri beraberinde getiriyor.

Benzine büyük zam geliyor: Akaryakıt fiyatları gece yarısı değişecek

Brent petrol fiyatlarındaki yükseliş, benzin fiyatlarına yeni bir zam olarak yansıyor. Sektör kaynakları, bu gece yarısından itibaren benzin litre fiyatına 1.46 TL zam yapılacağını belirtti. Motorin fiyatlarında ise şimdilik değişiklik öngörülmüyor. İşte il il güncel akaryakıt fiyatları…

Pakistan’da gözler yeni bütçede

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in liderliğindeki koalisyon hükümeti, 2025-2026 mali yılı bütçesinde yaklaşık 50 milyar dolarlık gelir hedefliyor. Maliye Bakanı Muhammed Aurangzeb’in sunacağı yeni bütçe, vergi oranlarında önemli artışlar içeriyor …