Vakıf Üniversiteleri Kayıt Yenileme Ücretlerine Emsal Karar

Vakıf Üniversitelerinde Enflasyon Oranlarına Yapılan Zamlar Hakkında Emsal Karar Alındı

Son 2 yılda birçok öğrenci tarafından açılan davalardan birinde, vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine uyguladığı enflasyon rakamları üzerindeki zamlara karşı emsal bir karar alındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yüzde 100’ü aşan zamlı kayıt yenileme ücreti yerine yüzde 67,20 enflasyon oranında zam yapılmasını kararlaştıran yerel mahkemenin kararını haklı buldu ve istinaf başvurusunu reddetti.

Bir öğrencinin İstanbul’da, öğrenim gördüğü vakıf üniversitesinin kayıt yenileme ücretine uyguladığı yüzde 100’ü aşan zammın iptaline ilişkin açtığı davada, üniversite mahkeme tarafından haksız bulundu. Bakırköy 5’inci Tüketici Mahkemesi, yüzde 67,20 enflasyon oranında zam yapılmasına hükmetti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını haklı görerek üniversitenin istinaf başvurusunu reddetti.

Son Kararı Yargıtay Verecek

Avukat Murat Bostan, vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine karşı açılan davalarda yargılanan öğrencilerden bahsederek, yapılan zam oranlarının yüksekliğine dikkat çekti. Bostan, verilen kararın ilk aşamada haklı olduğunu belirtirken, kararın kesin olmadığını ve Yargıtay’ın son kararı vereceğini ifade etti.

Avukat Bostan, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5’inci maddesine atıfta bulunarak, öğrencilere karşı uygulanan yüksek zamların haksız şart olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurguladı. Buna göre, vakıf üniversitelerinin en fazla güncel TÜFE 12 aylık ortalaması ile zam yapması gerektiği kararı alındı.

Eğitim masraflarının artmasına karşı önlem olarak, öğrencilerin tüketici mahkemelerine başvurarak ihtiyati tedbir kararı talep etmeleri gerektiğini belirten Bostan, bu sayede fahiş fiyat artışlarından korunabileceklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Related Posts

BİLSEM öğrencilerinin “Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması” sonuçlandı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Türkiye genelindeki BİLSEM’lerde eğitim alan öğrencilerle gerçekleştirilen “Ortaöğretim Kademesindeki Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması”nın sonuçları belli oldu.

2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

Açık Öğretim Lisesi 3. dönem kayıt yenileme süreci başladı. Peki, 2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

İzin günleri banka önünde geçti: ‘Öğretmene eziyet kuyruğu’

Eğitim-İş Ankara 2 Nolu Şubesi, Mamak’taki öğretmenlerin promosyon maaşları için hafta sonu banka önünde bekletilmesine, “Görüntülerde yer alan kuyruk ne ekmek kuyruğu ne yağ kuyruğu. Bu eğitim emekçisine verilen değersizliğin kuyruğudur. Öğretmene eziyet kuyruğudur” tepkisini gösterdi.

2025 MEB AGS ne zaman? Akademi Giriş Sınavı başvuru tarihi ne zaman? AGS başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın (AGS) ayrıntıları belli oldu. Peki, 2025 MEB AGS ne zaman? Akademi Giriş Sınavı başvuru tarihi ne zaman? AGS başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

23 Nisan’da noterler açık mı?

23 Nisan noterler çalışıyor mu sorusu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde merak edilen konuların başında geliyor. Özellikle resmi işlemlerini bu tarihe denk getirmek isteyen vatandaşlar, “23 Nisan noterler çalışıyor mu” sorusunun cevabını …

Türkiye’de ‘Haydi Tenise’ Projesi Başlıyor

Türkiye’de çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile depremden …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir