Kaplıcalar kimlere iyi gelmez?

Kaplıcalardan Faydalanmanın Doğru Yolları ve Tehlikeleri

Doğal, belli bir miktarın üzerinde mineral içeren kaynak sularının insanlarda fiziksel ve ruhsal gevşeme ve zindelik sağladığı eski çağlardan beri biliniyor.

Kaplıca yönünden zengin bir potansiyele sahip olan Türkiye’de pek çok hasta, termal sularla şifa buluyor. Ancak, toplumumuzda ‘termal suyun her derde deva olduğu’ düşüncesi hakim.

Oysa herkes için aynı yararı sağlamayan kaplıcalardan bilinçli faydalanılması gerektiğini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nafiz Akman, bu konuda önemli noktalara dikkat çekti:

Prof. Dr. Nafiz Akman

Sağlık Kontrolü Şart

Özellikle kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, yakın zamanda kalp krizi/iskemik kalp hastalığı geçirenler, kontrol altında olmayan kalp yetmezliği olanlar, kontrolsüz hipertansiyonu ve/veya diyabeti, beyinde dolaşım sorunu, belirgin varisi, iltihabi romatizması ve ateşli hastalığı olanlar, doktora danışmadan kaplıcaya gitmemelidir.

Kaplıca Krizi Yaşanabilir

Kaplıca ya da daha geniş kapsamlı olarak Spa (Sanus Per Aquam) tedavisi, Latince “suyla gelen sağlık”, “su ile tedavi” anlamlarını taşır.

Pek çok kişiye fayda sağlayan kaplıca tedavileri ne yazık ki genel sağlık durumu özellikle yüksek ısıdaki su banyolarına dayanamayacak hastalar için bazı tehlikeler içermektedir:

  • Ani tansiyon düşmesi veya çıkması, nefes darlığı, çarpıntı, sersemlik veya bilinç bozuklukları yapabilir.
  • Bazı durumlarda sempatik sinir sistemi etkilenmesine bağlı “Kaplıca krizi” denen durum meydana gelebilir.
  • Kalp-damar ve solunum sistemi hastalığı olan kişiler, yoğun ısı ve buhara maruz kaldıklarında çeşitli problemler yaşayabilir.
  • Epilepsisi olan hastalar atak geçirebilir.
  • İdrar yolu, bağırsak, solunum sistemi, cilt, kulak ve göz enfeksiyonları görülebilir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Kaplıcada dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Kalp-damar hastalığı olanlar ve tansiyon ilacı kullananlar her banyo öncesi ve sonrası kan basınçlarını ve nabızlarını kontrol ettirmelidir.
  • Su sıcaklığı 40 derecenin üzerinde olmamalıdır.
  • Mutlaka hijyenik koşullar sağlanmalıdır.
  • Ateşi ya da ishali olanlar kaplıcaya girmemelidir.
  • Sıcak suda 15-20 dakikadan fazla kalınmamalıdır.

Bu tedavi sürecinde sağlıklı kalarak fayda sağlamak için uyulması gereken kurallar oldukça önemlidir.

Kimler İçin Faydalıdır?

Kaplıca tedavisinden en iyi şekilde fayda sağlayacak olanlar, ek sağlık sorunu yaşamayan, eklem hareketleri kısıtlı olan kişilerdir. Aynı zamanda yaşlılık veya genetik bozukluklardan kaynaklanan eklem ağrıları olan kişiler de tedaviden yarar görebilir.

Eğer hastalıkları kontrol altında ise ve sağlık profesyonelleri mevcutsa, ek sağlık sorunları olan kişiler de kaplıca tedavisinden yararlanabilirler. Uygun şekilde kullanıldığında, kaplıcalardan sağlık yararları elde etmenin mümkün olduğu bilinmelidir.

Related Posts

Son adım: Koruyucu yaşam stratejileri

Kemik erimesi ilerlediyse ilaç tedavisi kaçınılmaz olabilir ama hangi ilaç ne zaman gerekir, nasıl izlenmeli? Bilinçli karar, doğru koruma getirir. Sadece ilaç değil, yaşam boyu sürecek koruyucu adımlar da önemlidir. Beslenme, egzersiz, takviyeler ve risk yönetimi birlikte yürütülmeli.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan gençleri yaz tatilinde bağımlılıktan korumak için ailelere 7 öneri

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, çocukların ve gençlerin yaz tatilinde boş kalmalarının bağımlılık konusunda büyük risk oluşturduğunu belirterek, anne babalara rehberlik açısından önemli görevler düştüğünü söyledi.

Genç yaşlarda omurgasına özen gösteren kadınların 50 yaş sonrası rahat geçiyor

Omurga, vücudu birbiriyle devamlı iletişim halindeki kaslar sayesinde ayakta tutan bir sistemdir. Ana yapısını kemik-iskelet, bunlara hareket kabiliyeti veren eklemler ve güç üreten kaslar oluşturur. Uzm. Dr. Ayşe Yener Güçlü, kadınlarda görülen omurga rahatsızlıkları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Dondurma ve muhallebiye tat vermekten çok dada fazlası! Stres azaltıyor, sindirime yardımcı oluyor

Vanilya fasulyesi olarak da bilinen vanilya çubuğunun, vanilya orkidesi bitkisinin meyvesi olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, vanilya çubuğu hakkında önemli bilgiler verdi.

Hatalı saklama şeklinden kaçının: İlaçları buzdolabında depolamayın !

Atatürk Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Cansağlığı Vakfı tarafından Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde akılcı ilaç kullanımı hakkında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Aylin Aydın, “İlaçlar evde kullanılmadığı sürece depo ediliyor, istifleniyor. Özellikle buzdolabının kapağında. Bu çok yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.